Over tijgers en zo……

Midden in een jungle, op een té klein stoeltje, zit ik al meerdere uren naar een langzaam stromend watertje te kijken. Zo nu en dan komt er een Indische neushoorn badderen; een krokodil ligt vlak voor me, doodstil, met z’n bek open te zonnebaden; in het water loopt een witte reiger heen-en-weer op zoek naar iets eetbaars. Wat een prachtige wereld!! …….en dan wordt ik door Padam, onze gids, op mijn schouder getikt, hij houdt z’n vinger voor zijn mond: “sssstttt!!!!” Heel rustig wijst hij naar rechts waar een drooggevallen rivierbedding is met wat laag gras, en dan zie ik ‘m: een tijger!!!!!! Maar..….ik zie er nóg één! Het zijn er dus twee!!!!! WOWWWW!!!!! Emoties gieren door mijn lijf; stress (dít moet ik op de foto zien te krijgen!), een beetje angst (ze zijn namelijk best dichtbij en we zijn te voet), maar vooral euforie en dankbaarheid dat ik dit mag zien!! WOWWWW!!!

Een paar jaar geleden ben ik samen met Alberto Carrera 5 weken op pad geweest. Alberto is een Spaanse professioneel Wildlife fotograaf (www.albertocarrera.com), voor wie ik een maatwerk reis heb samengesteld en heb mogen organiseren, naar het mij zo bekende en geliefde Nepal. Na de internationale vlucht naar Kathmandu, gaan we twee dagen later met een klein vliegtuigje naar het westen van het land. Daar staat onze gastheer klaar met een 4x4 auto, om ons in een paar uur naar het nationaal park te brengen waar we de komende twee weken zullen zijn, om niet alleen Wildlife te spotten, maar ook op de gevoelige plaat vast te leggen!

Omdat dit nationaal park zo afgelegen ligt in een afgelegen land als Nepal, komen er heel weinig toeristen en fotografen. Dit betekent dat de safari’s hier nog niet zo zijn doorontwikkeld als in diverse Afrikaanse landen, maar daardoor zijn de gidsen nog totaal niet commercieel en willen vooral ook zelf, veel en bijzondere, dieren spotten.
We gaan regelmatig de safari auto uit om wandelend naar een plek te gaan, om daar te wachten en te spotten. Zo ook die bewuste dag. ’s Morgens zien we de nodige sporen van tijgers, vers! En ook verse drollen! De uitleg door de gids is fluisterend en heel omzichtig, om zo min mogelijk prijs te geven dat wij er zijn. De spanning zit al in mijn lijf en ook Alberto, die al in veel jungles over de hele wereld is geweest, is gespannen. Het vooruitzicht om een glimp van een tijger te kunnen zien in zijn eigen habitat, is zo ‘overwhelming’ en spannend……..maar niets is zeker!
We zien al wel een Indische neushoorn. Wat een kolossaal beest en met die ‘pantserplaten’ ziet hij er heel indrukwekkend uit! De zon staat al laag, en dus is het licht perfect. Mooie omstandigheden voor Alberto om goeie foto’s maken. We krijgen van Padam te horen dat we toch echt zo moeten gaan, omdat we voor zonsondergang bij de checkpost moeten zijn, bij de uitgang van het nationaal park. Op deze plek is verder niemand dan wij vieren: Aberto, Padam, de chauffeur en ik. We blijven toch nog even………ik zit met mijn lange lijf al een tijdje op het te kleine stoeltje en voel mijn spieren…….maar het kijken naar de witte reiger, de neushoorns en de krokodil maken alles goed. En dan…….tikt Padam me op m’n schouder …….en volgt het WOWWWW-moment!!! Twee tijgers!!! En zo dichtbij!!! Ze drinken samen uit een poeltje water! Ik zie Alberto foto’s maken; ik maak foto’s; hoe uniek is dit? Hoe prachtig!!!!! Wat een belevenis!! Wat een AVONTUUR!!

 Lees ook de review van Alberto Carrera.

Als je nu denkt "dit wil ik ook!", ga dan naar "hier wil ik meer van weten!"

Lolkema Adventures Two Tigers Bardia National Park Nepal

Naar het overzicht